Dubied - Žufánek 1798 70% 0,5l
Související produkty
Detailní popis produktu
Původní Dubied 1798
V roce 1794 si Abram-Louis Perrenoud do svého lihovarnického deníčku poznamenal recept na Extrait d’Absinthe a začal vyrábět první absintový elixír. V té době se jednalo o lék v pravém slova smyslu. Šlo o tinkturu, která se přidávala do bílého vína a pila při žaludečních potížích. Popularita pelyňkového zázraku rostla, protože lidé ho rádi pili i když je nic nebolelo.
Obchodního potenciálu si všiml Daniel-Henri Dubied, obchodník s krajkami bez jakýchkoliv zkušeností s destilací. Koupil od Perrenouda recept a zaměstnal jeho syna Henriho-Louise, který od otce pochytil lihovarnické řemeslo. Dubied v roce 1798 společně se svými syny a Henri-Luisem Perrenoudem začal vyrábět absint pod názvem Dubied Père et Fils.
První komerčně vyráběný absint na světě.
Žufánek Dubied 1798-2024 70% 0,5l
Přesouváme se do března roku 2018, kdy absintovým světem zahýbala zpráva o nálezu první dochované láhve Dubied Père et Fils.
Pochází ze samotného úsvitu absintových dějin. Z doby, kdy svět dosud neobjevil Antarktidu, kdy španělé prodávali Floridu Spojeným státům, kdy ve Francii vládl král Karel X., v Českém království František I. a kdy zbývalo ještě přes 30 let do narození slavných chlastometrů Henri de Toulouse-Lautreca a nebo Vincenta van Gogha.
Láhev skončila v absintovém muzeu ve švýcarském Môtiers, kde se z ní stala absintová Mona Lisa.
Jenže ty láhve byly dvě…
Ta druhá byla otevřena a vzorky z ní byly nabídnuty nejvýznamnějším absintovým fanouškům. Chtěl tomu osud, aby přesně po 220 letech od první absintové láhve na světě ochutnal tuto legendární manu jeden (už ne nejmladší) progresivní palič z jihu Moravy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Absinthe |
---|---|
Obsah alkoholu (%): | 70 |
Obsah balení (l): | 0,5 |
Region: | Zlínský kraj |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Firmu ŽUFÁNEK s.r.o. (dříve ŽUSY s.r.o.), která stojí za legendou českého lihovarnictví, založili v roce 2000 manželé Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové Martin, Josef a Jan. V Boršicích u Blatnice vyrostl lihovar nebojíme se napsat světového formátu, který má velkou zásluhu na obrodě kvalitní výroby destilátů v ČR.
Produkce lihovaru započala tradiční slivovicí, jak také jinak. Postupně se přidávali další druhy ovoce, likéry, giny a absinthe. Ovoce pochází z vlastních sadů, které jsou v jedné z nejlepších lokalit na pěstování ovoce na Moravě a od nejlepších sadařů z Evropy (například skvělé maďarské meruňky).
Všechny produkty jsou 100% přírodní, vyrobené podle původních osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. "Destilujeme, macerujeme a tvoříme tak, aby výsledný produkt chutnal hlavně nám samotným a nemuseli se za něj nikdy a před nikým stydět. Proto všechny destiláty a likéry nesou naše jméno," říkají zástupci dvougeneračního tvůrce lepší nálady.
Bacha, my nejsme přímo lihovar. Jsme "pouze" jejich nejoblíbenější e-shop. Nakonec Martin byl naším vůbec prvním zákazníkem :-).
S fakturou pro lihovar Žufánek na nás tedy nechoďte.