Nad whisky v ČR poletuje a intenzivně se jí věnuje mnoho pijáků a jeden komár. Tedy Komárek. Petra považujeme za nejrovnějšího z rovných, co se hodnocení whisky týká. Rozdává pochvaly i rány na všechny strany. Nebere si servítky a má dar psát vtipně a věcně. To mu ze srdce závidím. Teď vydal článek, ve kterém se zamýšlí nad českou whisky. Tedy první článek ze série na téma česká whisky. Dov...
Blog
Zajímavost pro milovníky pálenky – malé "hruštičky", frňáky, říkejte jim jich chcete… z oskeruší vznikají jedny z nejvzácnějších pálenek! Oskerušovice, destilát vyrobený z plodů oskeruše (Sorbus domestica), patří mezi klenoty ovocných pálenek. Její jedinečnost není jen o chuti. Jde i o jejich vzácnost. Oskeruše roste pomalu, plodí po dlouhé době (typicky 15+ let) a často nepravidelně. Navíc se je...
Nesčetněkrát jsem na sociálních sítích četl, jaké má naše podnikání údajně neblahé dopady. Že jsme vlastně prodejci neštěstí, kazíme zdraví lidí a podobně. My to samozřejmě vnímáme trochu jinak. Lihovárek vznikl z mnoha důvodů. Jedním z hlavních byla ekologie. Štvalo nás, že si nevážíme vlastních produktů a místo toho sem dovážíme alkohol z Karibiku, Skotska a podobně. Štvalo nás také, že v Čechá...
Doručení do Vánoc Messenger - doručení do Vánoc již negarantuje. Zásilkovna - garantujeme doručení do Vánoc pro objednávky vytvořené do 18.prosince. Balíkovna - garantujeme doručení do Vánoc pro objednávky vytvořené do 18.prosince. Liftago po Praze - doručení zvládneme pro objednávky vytvořené do 24.prosince do 8 hodin ráno. Odesílat budeme v časovém okně 10-12h. ...
PPM. Termín, se kterým se běžně setkáte ve whisky odvětví a mnohým se vybaví rašelina a skotský ostrov Islay. PPM je zkratkou “parts per million” a jedná se o celkový počet jednotek fenolů na jeden milion částic. Fenoly jsou látky, které propůjčují whisky chuťové vjemy jako kouř nebo rašelinový charakter. Jak probíhá samotná výroba nakouřené whisky? Rašelina se pálí v peci. To uvolňuje fenoly...
Je to skoro přesně rok, co jsem natočil tenhle rozhovor s Honzou Kadlecem. Nějak jsem se nedostal k jeho publikaci. Myslel jsem, že jak je to delší, budu muset dost stříhat a tak. Nemusel jsem. Honza střih vlastně nepotřeboval. Mrkněte na zpověď, nebo spíš Honzovo povídání a řekněte nemáte chuť na nějaký jeho produkt? Já si po shlédnutí musel nalít panáčka. Dejte si taky ➞ tady. ...
Vykopáváme letní soutěž s Bohemscou! Hrajeme o 6 zahradních lehátek značky Bohemsca. Jsou krásné. Jsou lehké. Jsou pohodlné. A v klidu unesou chlapa se 100 kg. Jak vyhrát? Je to jednoduché. Každý letní týden získá 1 zákazník 1 lehátko. Lehátko pošleme zákazníkovi, který si v daném týdnu pořídí nejvíce balíčků s bohemsca limonádami. Užívejte léto. Hrajte. Držíme palce. ...
Kvašením hroznového moštu vzniká víno. Známá věc. Z hroznové šťávy však se ovšem může udělat víc než jen víno. Budeme destilovat. Úplně nejzákladnější dělení vinných pálenek, můžeme udělat následujícím způsobem: Čiré pálenky Grappy či lépe matolinovice Vínovice Hroznovice Stařené destiláty (čili brandy) Všechno jsou brandy - lokální apelace jim dávají různé názvy ...
Je jasné, že jablkovice není calvados (či kalvádos). To ví přeci každý. Akorát, že vůbec. Pojďme si vysvětlit klíčové rozdíly. Jablkovice a calvados jsou oba destiláty z jablek. Tady začínají odlišnosti. Jde především o oblast původu, výrobní proces a tím i odlišný chuťový profil. Calvados Původ: Calvados je typický francouzský destilát z oblasti Normandie. Výroba: Calvados se vyrábí z čisté...
České palírny patří, pokud ne k absolutní světové, tak rozhodně ke špičce evropské. Tento prostý fakt (jenž podložíme dál v textu) je fascinující zejména v kontrastu s tím, jak málo si běžný český konzument domácí produkce váží. Ačkoliv by se dalo očekávat, že národ s tak dlouhou tradicí destilace bude pyšný na své produkty, české ovocné pálenky, whisky, giny i likéry jsou často neprávem považová...