Blog

Petr Komárek (whiskyonline.cz) a jeho zamyšlení nad českou whisky - 2025

Nad whisky v ČR poletuje a intenzivně se jí věnuje mnoho pijáků a jeden komár. Tedy Komárek. Petra považujeme za nejrovnějšího z rovných, co se hodnocení whisky týká. Rozdává pochvaly i rány na všechny strany. Nebere si servítky a má dar psát vtipně a věcně. To mu ze srdce závidím. Teď vydal článek, ve kterém se zamýšlí nad českou whisky. Tedy první článek ze série na téma česká whisky.  Dov...

Oskerušovice – Královna mezi ovocnými destiláty

Zajímavost pro milovníky pálenky – malé "hruštičky", frňáky, říkejte jim jich chcete… z oskeruší vznikají jedny z nejvzácnějších pálenek! Oskerušovice, destilát vyrobený z plodů oskeruše (Sorbus domestica), patří mezi klenoty ovocných pálenek. Její jedinečnost není jen o chuti. Jde i o jejich vzácnost. Oskeruše roste pomalu, plodí po dlouhé době (typicky 15+ let) a často nepravidelně. Navíc se je...

Lihovárek 2024 - dopady na sady

Nesčetněkrát jsem na sociálních sítích četl, jaké má naše podnikání údajně neblahé dopady. Že jsme vlastně prodejci neštěstí, kazíme zdraví lidí a podobně. My to samozřejmě vnímáme trochu jinak. Lihovárek vznikl z mnoha důvodů. Jedním z hlavních byla ekologie. Štvalo nás, že si nevážíme vlastních produktů a místo toho sem dovážíme alkohol z Karibiku, Skotska a podobně. Štvalo nás také, že v Čechá...

Doručení do Vánoc

Doručení do Vánoc Messenger - doručení do Vánoc již negarantuje. Zásilkovna - garantujeme doručení do Vánoc pro objednávky vytvořené do 18.prosince. Balíkovna - garantujeme doručení do Vánoc pro objednávky vytvořené do 18.prosince. Liftago po Praze - doručení zvládneme pro objednávky vytvořené do 24.prosince do 8 hodin ráno. Odesílat budeme v časovém okně 10-12h. ...

Co je to kouřová whisky?

PPM. Termín, se kterým se běžně setkáte ve whisky odvětví a mnohým se vybaví rašelina a skotský ostrov Islay. PPM je zkratkou “parts per million” a jedná se o celkový počet jednotek fenolů na jeden milion částic. Fenoly jsou látky, které propůjčují whisky chuťové vjemy jako kouř nebo rašelinový charakter. Jak probíhá samotná výroba nakouřené whisky? Rašelina se pálí v peci. To uvolňuje fenoly...

#13 Opití (Lihovárek.cz) - Honza Kadlec nejen o Palírně Agnes a lásce k řemeslu

Je to skoro přesně rok, co jsem natočil tenhle rozhovor s Honzou Kadlecem. Nějak jsem se nedostal k jeho publikaci. Myslel jsem, že jak je to delší, budu muset dost stříhat a tak. Nemusel jsem. Honza střih vlastně nepotřeboval. Mrkněte na zpověď, nebo spíš Honzovo povídání a řekněte nemáte chuť na nějaký jeho produkt? Já si po shlédnutí musel nalít panáčka. Dejte si taky ➞ tady. ...

Letní soutěž s Bohemscou

Vykopáváme letní soutěž s Bohemscou! Hrajeme o 6 zahradních  lehátek značky Bohemsca. Jsou krásné. Jsou lehké. Jsou pohodlné. A v klidu unesou chlapa se 100 kg.  Jak vyhrát? Je to jednoduché. Každý letní týden získá 1 zákazník 1 lehátko. Lehátko pošleme zákazníkovi, který si v daném týdnu pořídí nejvíce balíčků s bohemsca limonádami.  Užívejte léto. Hrajte. Držíme palce. ...

Vinné pálenky: Jaké jsou druhy vinných destilátů

Kvašením hroznového moštu vzniká víno. Známá věc. Z hroznové šťávy však se ovšem může udělat víc než jen víno. Budeme destilovat. Úplně nejzákladnější dělení vinných pálenek, můžeme udělat následujícím způsobem: Čiré pálenky Grappy či lépe matolinovice Vínovice Hroznovice Stařené destiláty (čili brandy) Všechno jsou brandy - lokální apelace jim dávají různé názvy ...

Calvados není Jablkovice

Je jasné, že jablkovice není calvados (či kalvádos). To ví přeci každý. Akorát, že vůbec. Pojďme si vysvětlit klíčové rozdíly. Jablkovice a calvados jsou oba destiláty z jablek. Tady začínají odlišnosti. Jde především o oblast původu, výrobní proces a tím i odlišný chuťový profil. Calvados Původ: Calvados je typický francouzský destilát z oblasti Normandie. Výroba: Calvados se vyrábí z čisté...

České pálenky: Podceňované poklady světové kvality

České palírny patří, pokud ne k absolutní světové, tak rozhodně ke špičce evropské. Tento prostý fakt (jenž podložíme dál v textu) je fascinující zejména v kontrastu s tím, jak málo si běžný český konzument domácí produkce váží. Ačkoliv by se dalo očekávat, že národ s tak dlouhou tradicí destilace bude pyšný na své produkty, české ovocné pálenky, whisky, giny i likéry jsou často neprávem považová...