Calvados není Jablkovice

Je jasné, že jablkovice není calvados (či kalvádos). To ví přeci každý. Akorát, že vůbec.

Pojďme si vysvětlit klíčové rozdíly. Jablkovice a calvados jsou oba destiláty z jablek. Tady začínají odlišnosti. Jde především o oblast původu, výrobní proces a tím i odlišný chuťový profil.

Calvados

  1. Původ: Calvados je typický francouzský destilát z oblasti Normandie.
  2. Výroba: Calvados se vyrábí z čistého fermentovaného jablačného moštu. Mošt musí zrát minimálně 6 týdnu, až jeden rok v dubovém sudu. Poté se destiluje.
  3. Zrání: Na rozdíl od jablkovice, která může i nemusí zrát v sudech. Calvados musí zrát minimálně dva roky v dřevěných sudech.
  4. Chuť: Calvados má jemnou a komplexní chuť s různými vrstvami aroma, včetně ovocných, dřevitých, kořeněných a vanilkových tónů. Zrání v sudech mu dodává hloubku a jemnost.

Pár zajímavostí: mošt na výrobu jednoho daného calvadosu se běžně lisuje až ze sto odrůd jablek. Používají se v různém poměru odrůdy: sladké, kyselé a hořké, dle profilové chuti dané palírny. Calvados získal svoji AOC (Apellation ďOrigine Controlée) - produkt s kontrolovaným původem v roce 1942, pro srovnání, cognac v roce 1912.

Největší rozmach Calvados zažil na přelomu 19. a 20. století, kdy byly vinohrady po celé Evropě napadeny mšičkou révokazem (hmyz), která zdecimovala téměř sto procent vinohradů. Calvados z apelace Domfrontais musí obsahovat jablečný mošt a nejméně 30% moštu hruškového.

Jablkovice

  1. Původ: Jablkovice je destilát, který není omezen lokalitou. Koncovka ICE (či ICA) znamená, že jde ze 100% o ovocnou pálenku.
  2. Výroba: Jablkovice nehledí na to, zda se destiluje kvas z vylisovaného ovoce nebo jablečné drtě.
  3. Zrání: Na rozdíl od calvadosu, jablkovice obvykle nezraje v dřevěných sudech. Ovšem může být i sudově zralá.
  4. Chuť: Jablkovice má svěží a intenzivní ovocnou chuť s přímým aroma jablek.

Jablkovici, ostatně i jako jiné destiláty degustujte ideálně při teplotě 18 C°.

Je lepší jablkovice nebo calvados?

To samozřejmě není možné jasně říci. Záleží na daném destilátů a především preferenci konzumenta. Obecně lze říci, že chuť jablkovic je výraznější a ovocnější. Oproti tomu calvados většinou více vyniká v jemnosti.

To, že si jablkovice si rozumí se dřevem stejně jako calvados, potvrzují výsledky soutěže Pálenka roku, kde za rok 2023 získala zlatou medaili Zlatá Jablkovice Svach, stříbrná skončila Vizovická Jadernička 2018 a bronz si odnesla Ullersdorf Jesenická jablečná brandy. Za rok 2022 byla na prvním místě Radlík Jablkovice z dubového sudu, druhé místo si odnesla Žufánek Jablkovica z dubového sudu a třetí byla Galli Jablkovice z dubového sudu.

Nalijte si jeden s těchto destilátů do koňakovky a při pomálém usrkávaní rozjímejte nad krásou těchto ušlechtilých nápojů.

Dáváte přednost čirým pálenkám?

Chcete posoudit, jak moc se přenese chuť konkrétní odrůdy jablka do destilátu, ochutnejte odrůdové speciály: Agnes Jablkovice z méně rozšířené, šťavnaté a sladké odrůdy Rajka, Galli Jablkovice ze Spartanu, nebo Radlík Jablkovice z odrůdy Melrose, tady poznáte, že se jablko dokutálelo k tomu správnému mistru destilatérovi. Zkuste pálenku z odrůdy, kterou lze bez přehánění označit za Moravské zlato: Horňáckou Jablkovici z Moravských jaderniček. Ze stejné odrůdy je i naše novinka - CIDERKA.