Vinné pálenky: Jaké jsou druhy vinných destilátů

Kvašením hroznového moštu vzniká víno. Známá věc.

Z hroznové šťávy však se ovšem může udělat víc než jen víno. Budeme destilovat. Úplně nejzákladnější dělení vinných pálenek, můžeme udělat následujícím způsobem:

  • Čiré pálenky
    • Grappy či lépe matolinovice
    • Vínovice
    • Hroznovice

  • Stařené destiláty (čili brandy)
    • Všechno jsou brandy - lokální apelace jim dávají různé názvy

Čiré destiláty

  1. Matolinovice

    Prvním typem hroznové pálenka je vyrobený produkt ze slupek a pecek, čili zbytků, které se nezpracují pří výrobě vína. Jde o výlisky nebo-li matoliny. V Itálii je tento destilát nazýván Grappa. Grappa je určitě nejpoužívanější název. Avšak jde o lokální apelaci a tak může být použit jen pro italské produkty. Španělé mají Orujo, Francouzi mají Marc, v Grizuii je to ChaCha , Jižní Amerika (Chile a Peru) má Pisco . ČR svůj název nemá. Některé palírny převzali názvosloví známe z Maďarska a východu Slovenka - říkají takovým pálenkám Terkelice . Grappa (resp. jakákoliv matolinovice) je obvykle hodně aromatický, suchý destilát. Právě slupky, ze kterých je, jsou nositelem aromatiky hroznů a grappa se může vyrábět i z velmi aromatických odrůd jakými jsou tramín nebo muškátové odrůdy. Na východním středomoří dává vinný destilát vzniknout nápojům ochuceným anýzem. V řecku ouzo , v Libanonu a Sýrii Arak a v Turecku Raki . To už je ovšem trochu jiný příběh.
  2. Vínovice

    Vzniká z hotového vína. Má obvykle jemnější a neutrálnější chuťový profil než matolinovice. Pro paliče není žádaným faktem to, že nemá celý proces vzniku pod dohledem. Vstupní surovina musí mít nejvyšší možnou kvalitu. Jakmile má víno vady, bude je mít i destilát.
  3. Hroznovice

    Pálenka z celých hroznů. Hroznovice kombinují to dobré z matolinovice (silná aromatika díky slupce) a vínovice (jemnost díky velkému podílu ovocné dužiny). Výhodou proti vínovici je i prokvašení, které si řídí palič sám. Nemusí se spoléhat na schopnosti vinaře. Hroznovice se díky tomu vyhnou zasíření.

Stařené destiláty (čili brandy)

Nejznámějším destilátem z hroznů, v tomto případě povětšinou hotového vína, je Brandy (z nizozemského „brandewijn“, což znamená pálené víno). Ve Španělsku se destilovalo mladé víno, které se následně převáželo do Holandska v dřevěných sudech. Po cestě pálenka mikrooxidovala, získala jemnost a také typickou zlatavou barvu. Brandy se dále rozpadá na různé poddruhy, které jsou stejně jako je tomu u matolinovic určeny svým zeměpisným původem: Cognac, Armagnac, Brandy de Jerez , u nás velmi populární gruziňák .

České vinné destiláty

Repertoár českých palíren obsahuje všechny výše zmíněné pálenky.

Nejprve Matolinovice:

Vínovic je vícero:

  • Vínovici z burgundských odrůd (rulandské bílé, šedé a modré) od ARTE VINI například vypálili v Agnes v Bohdanči.
  • Palírna Karlliq má svou Vínovici MOPR (MOPR je název pro Muškát Moravský a vzniknul z prvních písmen odrůd, ze kterých byl muškát vyšlechtěn, tj. Muškát Ottonel x Prachtraube).
  • Severočeská palírna Raspenava má dva odrůdové speciály: Raspenava Vínovice (Dornfelder) , u které můžete ověřit jak moc se propsala typická třešňová chuť Dornfelderu a Raspenava Vínovice (Pálava) s typicky svěží aromatikou.

Hroznovice . Na ty jsou specialisté v Radlíku. Zkuste odhadnou tajné odrůdové složení u vínovice Radlík. Nebo si užijte chuť čistě muškátových hroznů v Radlík Vínovice z muškátových hroznů

BRANDY , čili stařené vinné destiláty:

Bonusem nakonec je lehce experimentální Malvína z Palírny Radlík. Destilát, kde se snoubí chuť vínovice a destilátu z malin. Vínovice dala destilátu robustní kostru, malina ji obalila. Z nadsázkou říkáme, že je to aktuálně asi nejlepší česká malinovice.