Slovy klasika, “příroda je mocná čarodějka”. Někdy nadělí parádní úrodu, co do objemu i kvality, jindy přijdou mrazíky a úrody se nemusíme dočkat vůbec. Dnes se podíváme z vyšší perspektivy na konkrétní ovocný druh a pálenku, která se z něj produkuje: meruňky a meruňkovici.
Meruňkovice patří mezi tzv. svatou trojici pálenek - slivovice, hruškovice a meruňkovice. To jsou pálenky, které by v žádném lepším podniku neměly chybět. Bohužel, v případě meruňkovice nás nečekají pěkné zítřky a dost možná bude chybět.
Aby mohl vzniknout dobrý ovocný destilát, je naprosto nutná kvalitní surovina. Bez dobrého ovoce nevytvoříte dobrou pálenku, ani kdyby byl palič sebevětší mistr. Letos však mrazy amplifikovaly problém, který si všiml snad každý - neuvěřitelné tempo, jakým z ČR mizí sady. Tento problém se týká všech druhů ovoce, ale meruňky patří k těm choulostivějším. Jsou náročnější na pěstování a náchylnější k poškození.
Níže vidíte graf sklizně meruněk v sadech na území ČR. Výkyvy jsou přirozené (inu, příroda), ale trend je jasný: pokles. K poklesu dochází kvůli zmenšování ploch, na kterých se meruňky pěstují.