Oskerušovice – Královna mezi ovocnými destiláty

Zajímavost pro milovníky pálenky – malé "hruštičky", frňáky, říkejte jim jich chcete… z oskeruší vznikají jedny z nejvzácnějších pálenek!

Oskerušovice, destilát vyrobený z plodů oskeruše (Sorbus domestica), patří mezi klenoty ovocných pálenek. Její jedinečnost není jen o chuti. Jde i o jejich vzácnost. Oskeruše roste pomalu, plodí po dlouhé době (typicky 15+ let) a často nepravidelně. Navíc se její zralé plody musí nechat „zhniličkovatět“ – tedy přirozeně změknout a dozrát do dokonalé chuti, než se pustí do kvašení. V ČR je napočítáno do 1000 vzrostlých stromů. To vše dělá z oskerušovice jeden z nejcennějších destilátů, který svou plnou, ovocně-kořeněnou chutí odmění každého znalce.

O rozšíření tohoto vzácného, majestátního stromu se snaží především ve Tvarožné Lhotě, kde je muzeum Oskeruše a pořádají se slavnostiOskeruše.

Plody oskeruše dozrávají na podzim a jejich úroda je velmi proměnlivá – někdy strom nese stovky kilogramů, jindy nic. I proto je oskerušovice tak vzácná a ceněná. Její chuť je extrémně bohatá, unikátní, s jemnou ovocnou nasládlostí a nádechem kořenitých tónů, které jí dodávají charakter.

Chuť oskeruše byla dlouho lákadlem především pro hrstku znalců. V posledních letech zažehl zájem o tento pro mnohé tajuplný nápoj především v Praze marketér, komentátor a piják oskerušovice Jakub Horák, který o ni napsal i ve své knize "Kočky jsou vrženy".

Na ofociálním trhu je dostupná pálenka jen od několika výrobců:

Tak na zdraví – ať vám oskerušovice přinese stejnou radost, jako přináší těm, kteří se věnují jejímu sběru a destilaci!