Blog, Strana 3

Láhve pro paměť národa

Dlouhodobě spolupracujeme s pamětí národa. Do letošního roku to bylo tou běžnou formou prodeje vlčích máků. Čili podporou Sbírky ke dni válečných veteránů.  Letos jsme spolupráci podstatně prohloubili a nejsme v tom sami. Dohodli jsme dva lihovary, kteří celou akci podpořili také. Vznikly tak hned tři lahve pro paměť národa: RAF Gin od Garage 22, jak už název napovídá připomíná pilot...

Report: Vizovický Košt 2023

21. Vizovický košt společnosti R.Jelínek je za námi. Jedná se o společenskou událost, při které se sejde zhruba 400 degustátorů, kteří posuzují přibližně tisíc vzorků destilátů. Letos jich bylo celkem 1004.  Pravidla koštu Komise jsou složeny  z několika různých zdrojů. Jedná se o znalce, členy spolku přátel Jelínkovy slivovice a v neposlední řadě i členy Unie Destilatérů. Za Unii Des...

Skanzen Modrá: místo, kam se budete vracet

Tento článek je vlastně můj první "cestopis". Řešili jsme s rodinou, kam na dovolenou. "Když se nemůžete rozhodnout, pojedeme do palírny," rozhodl jsem, aniž bych tušil, jak skvělá to byla volba. Z týdenního pobytu ve Skanzenu Modrá byli nadšení všichni. Manželka, jelikož od nás měla klid a ve zdejší restauraci opravdu luxusně vaří! Děti, protože se díky expozici Živá voda a nespočtu zámků a výle...

Palírna roku 2022: Palírna Radlík

Získali ocenění pro nejlepší palírnu roku 2022, jejich kotel přitom neleží v místech, kde je zvykem pálit destiláty po generace. Nějaký základ tu ale přece jen je. V Jílovém u Prahy, kde se Radlík nachází, se alchymii věnoval už známý magistr Edward Kelley. Pojďme se podívat, jak to v Palírně Radlík vypadá. Při příjezdu vás už z dálky zaujme nápis „Kvasu zdar!“. Bez dokonale vedeného kvasu ...

Pálenka roku 2022: Nejlepší stařený ovocný destilát

Tato kategorie je sama o sobě dost speciální. Jde totiž napříč ovocnými druhy. Spadají do ní všechny pálenky, které strávily nějakou dobu v sudech. Povětšinou dubových. Celkem se do této kategorie zařadilo 30 destilátů. Šlo o slivovice, jablkovice, hruškovice, višňovice, vínovice, rynglovici a medovec. Nejlepší stařený ovocný destilát Vínovice z dubového sudu - Palírna Radlík Jablkovice z dub...

Pálenka roku 2022: Nejlepší český new make spirit (tedy budoucí whisky)

Česká whisky scéna může vyhlížet krásné zítřky. 10 new make destilátů jen ukazuje, že budoucnost bude podstatně variabilnější než aktuální stav trhu. Palíren, kterým zraje whisky je minimálně šest a jak naznačila produkce v koštu bude to dobré.  Nejlepší české New make spirits - budoucí whisky Zámecké sady Chrámce a Pivovar Bernard Palírna Dlabka Trebitsch ...

Pálenka roku 2022: Nejlepší česká whisky

Česká whisky je dnes dominantou čtyř či pěti palíren. Která z nich produkuje tu nejlepší whisky? To vybrala odborná porota složená z opravdových whisky znalců. Celkem hodnotila 13 vzorků. Jaká bude budoucí whisky produkce? Na koho v ní dávat velký pozor? To se dozvíte ve výsledcích new make spirits. Nejlepší česká whisky Destilérka Svach - Svach's Old Well whisky Bourbon a Sherry GOLDCOCK 10...

Pálenka roku 2022: Nejlepší český gin

Gin je kategorií, která v minulých letech prošla neuvěřitelným růstem. Pomalu se může napsat, kdo má kotel, má i svůj gin. I proto se v kategorii sešlo neuvěřitelných 33 ginů. Komise pro jejich hodnocení obsahovala znalce, barmany, majitelé barů i paliče. Všechny giny měly vysokou kvalitu. Vybrat vítěze bylo extrémně těžké. Nakonec "na bedně" skončily hned dva giny z Lihovaru Garage22. Nejlepší tř...

Pálenka roku 2022: Nejlepší pivovice

Pivovice je kategorie, která relativně rychle roste. Jde o kategorii velmi specifickou, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Nám se v soutěži sešlo 10 vzorků. První tři místa obsadily: Nejlepší Pivovice roku 2022 Pivovice z Lihovaru Karfíkův Dvůr Family Distillery House Pivovice Clock Zlatá Pivovice z Bozízovské pálenice ...

Pálenka roku 2022: Nejlepší netradiční destiláty

Kategorie, do které se zařadily všechny ovocné druhy, které nebyly zastoupeny v počtu vyšším než 7 vzorků. Jedná se o kategorii, která je poměrně komplikovaná na posouzení kvůli své variabilitě. Ta je vskutku obrovská. V koštu jsme mohli ochutnat: exotické ovocné druhy (mandarinkovice, mangovice, ananasovice), netradiční lokální destiláty, jako oskerušovice, jeřabiny či kdoule a maliny. Celkem šlo...