V dnešním (už čtvrtém) dílu naší série zpovědí paličů se vydáváme do Ústeckého regionu. Tady se v CHKO České Středohoří rozkládá 95 ha sadů. Sady jsou to doslova zámecké :-). Zámecké sady Chrámce hospodaří v BIO režimu, o čemž nám nedávno napsal článek člověk z nejpovolanějších, pan Jiří Syrovátka. Zámecké sady však ovoce nejen pěstují, tady se rovnou v nejlepší zralosti zpracovává ...
Blog, Strana 6
Třetí díl naší série zpovědí paličů míří do srdce Slovácka, do obce Zubří. V pálenici Zubří destiláty vyrábí Petr Stromský. Jeden z vůbec nejzkušenějších destilatérů v ČR. Pálení alkoholu se věnuje několik dekád během, kterých vypálil asi všechno. Vždyť v jeho produkci najdete klasickou slivovici, hruškovici, ale i kdoulovici nebo bezinku. Od loňska se navíc baví svým ginem, který je velmi je...
Druhý díl naší série zpovědí paličů pokračuje do Jílového u Prahy za Kamilem Kutinou z Palírny Radlík. V Radlíku se dlouhé roky zaměřovali hlavně na pěstitelské pálení. U pěstitelů si udělali takové jméno, že k nim dojíždí pálit půlka republiky a spousty lidí musí odmítat. V režimu lihovaru pálili malé dávky, které byli vlastně podpultovkou pro fajnšmekry. Loni otevřeli nový, vymazl...
Naše nová série zpovědí paličů začíná u Martina Žufánka. Toho není třeba nějak obsáhle představovat. Uvedeme tedy ve zkratce. Martin je nejviditelnější tváří rodinného lihovaru Žufánek. Specializují se na čistě přírodní produkci (hlavně o ovocné destiláty, vyhlášený gin, světové absinthy a oblíbené likéry). Pravidla jsou jasná: 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí. ...
Označení BIO je dnes možné najít na potravinách, kosmetice i oblečení. Co to vlastně znamená ví popravdě málokdo. Na to, co vlastně to "BIO" znamená, jaký je rozdíl oproti běžné produkci ve výsledném produktu, ve výrobě a hlavně v pěstování nám odpovídal Jiří Syrovátka. Pan Syrovátka hospodaří v BIO režimu na přibližně 100 ha sadů v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Pěstuje předevší...
V Lihovárku se pro vás každý den snažíme objevovat ten nejlepší alkohol, který v Česku vzniká. Jednou z lokálních zajímavostí je také whisky. Hodně lidí překvapí, že vůbec něco jako česká whisky existuje. Jakožto člověka, který má whisky rád a vypravil se za ní do Skotska i Japonska, mě však udivuje jiná věc. Proč není české whisky více? A jak je možné, že není světově známá? Když totiž p...
Faktu, že jsme se stali členy Unie destilatérů si nesmírně vážíme. V ČR není jiný spolek, ktery by měl tak rozsáhlou kompetenci v pálení destilatérů, pracoval tak intenzivně na vzdělávání členů a pracoval na hodnocení celorepublikové produkce. Už samotné přijetí bereme, jako ocenění naší odborné kompetence a snahy o popularizaci kvalitních pálenek. Zároveň jde o závazek. Závazek se i dále vzděláv...
Po 2 letech měníme logo! Pravda. To je docela silné prohlášení vzhledem k úpravě, kterou jsme na logu provedli. Změna je vlastně dost drobná, ale ve své podstatě zásadní. Když jsme začínali, chtěli jsme logo, které by symbolizovalo ovocný strom a rukodělnost či snad folklórnost produktů. Kamarád Pavel nám udělal krásné logo, které vše vystihovalo. Hned jsme si ho zamilovali. Během 2 let se ...
Existuje spousta pověr o tom jak se pozná kvalitní slivovice. Rozhodli jsme se tak o tomto tématu udělat krátký rozhovor s jedním z nejpovolanějších. Na naše otázky odpověděl Kamil Kutina, který už přes 15 let vede provoz lihovaru Radlík a déle jak 5 let je členem předsednictva unie destilatérů. Tady jsou jeho odpovědi: Jak se pozná kvalitní Slivovice? Měla by mít 45 - 55% alkoholu a neměla by b...
Informace o pálenkách z hrušek, abyste věděli, že i tato pálenka může mít hodně podob. Nejen v tenisu dominují Williamsky Stejně jako na tenisových kurtech i v destilačních kotlích dominují, bavíme-li se o hruškovici, Williamsky. Na rozdíl od Slivovice, pro jejíž výrobu se používá kolem deseti odrůd švestek, pochází hruškovice až na vyjímky z odrůdy Williamsova neboli Čáslavka. Po Williamskách ...