Zpoveď paliče: Eduard Hnilička (Lihovar Lžín) 10x o alkoholu
V devátém díle naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Eduarda Hniličku, paliče odpovědného za chuť produktů Lihovaru Lžín.
Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.
1. Jak dlouho pálíte alkohol?
V současném lihovaru 24 let, jinak asi od svých 15, takže téměř 40 let.
2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?
Trh se mění průběžně, produkty musí korespondovat aktuální poptávce a trendům. Za těch posledních 24 let v našem lihovaru jsem zaznamenal několik změn v chuti konzumentů.
3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?
Produkce je závislá na úrodě ovoce, v posledních letech roste zájem o pivní pálenku, což jistě souvisí s počtem nových pivovarů a minipivovarů.
4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)
Nejraději mám peckoviny, vzhledem k poměrně dobrému ztekucení kvasů a snadné následné manipulaci s nimi. Z destilátů preferuji slivovici, z lihovin pak bezkonkurenčně rum („tuzemák“).
5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?
Již zmíněný rum, ohledně pálenek mě nejvíce chutnala borůvkovice od jedné rakouské firmy a také absint – ale poctivý.
6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?
Ke slivovici, občas hruškovici, ale vzhledem k věku již jen v malém množství.
7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?
S peckou je výsledek aromatičtější, hrozí ale vyšší obsah kyanidů. Bez pecky je destilát jemnější, kvas je mnohem snáz technologicky zpracovatelný.
8. Pálenka čirá nebo ze sudu?
Správná pálenka má být čirá, milovníci koňaku a whisky spíše ocení pálenku ze sudu.
9. Co byste chtěl vypálit a ještě jste neměl tu možnost?
Rozhodně borůvky, pak maliny a ostružiny.
10. Na co se od Vás máme letos nejvíc těšit?
Asi na novou řadu pivních pálenek, právě s nimi různě experimentuji a hodlám dále pokračovat…