Horňácká Oskerušovice z Kuželova 50% 0,5l
Související produkty
Detailní popis produktu
Horňácká Oskerušovice z Kuželova 50%
Plody pro tento destilát pochází ze starých solitérních stromů, které rostou v CHKO Bílé Karpaty nad Tvarožnou Lhotou, kde můžete najít i muzeum oskeruší. Některé ze stromů jsou staré několik set let. Jsou ve volné přírodě, kam se človek dostane jen pěšky (v lepším případě na kole).
Sběr probíhal postupně, jak dozrávaly (či spíše přezrávaly) a hniličkovatěly plody. Sběr je proto extrémně náročný a samotná Oskerušovice je nesmírně vzácná.
Vyrobeno pouhých 311 lahví.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Oskerušovice |
---|---|
Obsah alkoholu (%): | 50 |
Obsah balení (l): | 0,5 |
Region: | Jihomoravský kraj |
Ročník: | 2020 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Folklór Horňácka to je Slivovice, hudba a zpěv. V kraji pod pohořím Bílých Karpat, plném kamenité půdy, se švestkám vždy dařilo. Tradice pálení tu má hluboké kořeny.
V roce 2014 vznikl pod krásným Větrným mlýnem v Kuželově penzion s restaurací. Hostům však nemohli nabídnout to nejlokálnější, nejtradičnější, nejlepší co tu vzniká - Pravou Horňáckou slivovici. Co se dá dělat. Musel se založit vlastní ovocný lihovar. O 3 roky později se tak koupila dvanáct let chátrající budova pálenice po vyhlášené rodině palírníků Ševečků. Po kompletní rekonstrukci budovy a modernizace palírny se na původní měděné palírně, jejíž počátky sahají do roku 1929, začalo opět pálit.
Ovoce pochází převážně z vlastních sadů a sadů místních pěstitelů v CHKO Bílých Karpat a Moravského Slovácka. Pálenky jsou z tradičních odrůd tohoto kraje a jsou tak té správné Horňácké chuti a vůně. Ruční výroba tady znamená vše. Od sběru ovoce po nalepení etikety.